Rondleiding Aeres gebouw
Bij Aeres Hogeschool Wageningen worden leraren en kennismanagers opgeleid voor beroepsonderwijs en bedrijf, onder andere in de sector groen en horeca-bakkerij-recreatie. Van hen wordt straks verwacht dat ze in staat zijn om in hun onderwijs ook digitale middelen goed in te zetten om het leren te ondersteunen.
Ronde 2
Werkgroepleider(s)
- Madelon de Beus, Aeres Hogeschool Wageningen
Vorm
Rondleiding
Niveau en vak
Havo, Vwo, Onderbouw, Bovenbouw, Alfa, Beta, Gamma, alle vakken
Wat mag u verwachten?
In het gebouw is een technische basis integraal opgenomen die maakt dat overal van verschillende tools gebruik gemaakt kan worden. Als dat op orde is, kan verder gewerkt worden aan het leren werken met digitale middelen en ook leren over het effect ervan op het leren van de student. Het project is nog niet afgerond, maar Madelon de Beus laat u graag zien hoe de basisvoorzieningen geïntegreerd zijn in het gebouw tijden de rondleiding.
Ervaringen studenten minor Educatie
Door: Jordi Houweling en Sophie Wintermans
Veel Wageningers zijn bekend met de buitenkant: een rond gebouw aan de overkant van de weg, tegenover het bestuursgebouw van de WUR. Vaak ben ik er langs gereden en heb ik mezelf afgevraagd wat er binnen die groene- en glazen buitenkant afspeelt. Door de Food Valley Scholenconferentie ben ik erachter gekomen, en ik moet bekennen dat ik niet teleurgesteld ben. Het gebouw van Aeres Hogeschool in Wageningen, pas vier jaar oud, is een unieke leeromgeving.
Het eerste dat me opviel toen ik door het gebouw heen keek waren de verschillende werkruimtes: er zijn (college)zalen, open lokalen, zitplekken, werkplekken en vergaderruimten, allemaal op hun eigen manier vormgegeven. Door de centraal gelegen trappen, de witte en groene tinten, en het gebruik van glas heeft het gebouw een ruimtelijke indruk. De goede belichting, frisse lucht en fijne akoestiek maken het gebouw een prettige werkomgeving.
Elke plek in het gebouw is erop gericht om ontmoetingen te stimuleren en studie te bevorderen. Het leuke aan het gebouw is dat er verschillende ruimten zijn om verschillende manieren van leren te faciliteren: stilteruimtes of plaats voor overleg, hoorcollege- of werkcollegezalen, individuele werkplekken of werkplekken voor groepjes, alles kan. Daarnaast mag alles in het gebouw gebruikt worden. Meubels mogen worden versleept, alles om te zorgen dat studenten zo optimaal mogelijk kunnen leren.
Belangrijk hierbij is dat techniek overal aanwezig is. Techniek van het gebouw, zoals buizen en kabels, maar ook (geavanceerde) elektronica. Bij de bouw is speciale aandacht gegeven aan de vraag: ‘Hoe kan dit gebouw met behulp van techniek onze studenten zo goed mogelijk ondersteunen?’. Hierbij was de insteek dat studenten tegenwoordig zelf hun apparaten meenemen: eigen laptops, smartphones, iPads, etc. De techniek is daarop ingericht. Er is daarom overal in het gebouw snelle Wifi, stopcontacten en andere hulpmiddelen om mobiele apparaten te ondersteunen, zoals HDMI kabels of USB-ports. Ook hangen in de lokalen meerdere camera’s waarmee de leraar (of juist het publiek) opgenomen kan worden, zodat de colleges vanuit huis nog eens bekeken of geanalyseerd kunnen worden. Daarnaast kun je bijna overal smartboards vinden, waar in de les of bij zelfstudie gebruik van gemaakt kan worden.
Misschien wel het meest opmerkelijke hoogstandje in de techniek van het gebouw is de Wikiwand©. De Wikiwand©, ontwikkeld door toen nog Stoas Vilentum Hogeschool (nu Aeres Hogeschool Wageningen), Relius en 2.Orange, is een magnetische whiteboard-muur die tevens fungeert als smartboard. De wand kan beschreven worden met gewone whiteboard markers, maar ook met een speciale pen om digitaal te schrijven. Dit digitaal geschreven werk kan dan bijvoorbeeld direct worden opgeslagen en gemaild naar alle toehoorders. Omdat een gehele muur bedekt is met de Wikiwand, kunnen meerdere mensen tegelijkertijd werken. Een ideale uitkomst voor een werkomgeving!
Al met al is het gebouw een nieuwe en ideale werkomgeving waar leren optimaal wordt ondersteund. Een prachtig voorbeeld van hoe architectuur en ICT samen komen! Ik ben blij dat ik heb mogen leren wat er afspeelt in het ronde gebouw aan de andere kant van de weg, want het is een inspiratie voor de toekomst.