Flippen van de classroom in de praktijk

In deze workshop vertel ik kort wat ‘Flipping the classroom' is. Vervolgens ga ik laten zien hoe je flippen kan toepassen.

Werkgroepleider

  • Rafal Wietsma, docent natuurkunde, Pantarijn

Verslag door student minor educatie

Bij het flippen van de classroom wordt de uitleg van de stof via filmpjes thuis gedaan en opdrachten worden in de klas gemaakt. Op deze manier kunnen de leerlingen tijdens het maken van opdrachten vragen stellen aan de docent en hebben ze niet het probleem dat ze thuis vastlopen. Na het zien van het filmpje kun je de leerlingen een quiz laten maken  (voorbeelden zijn Testmoz en EIO it’s learning). Hiermee kun je zien of de leerlingen het filmpje hebben gezien en met welke vragen de leerlingen moeite hebben, hier kun je in de les op terug komen. Ook laat Rafal de filmpjes in de klas zien. Hij geeft aan dat hij het moeilijk vindt om mavo 3 stil te krijgen, maar als hij een filmpje van zichzelf op zet lukt het wel!

Het maken van de filmpjes is bijzonder makkelijk. Met behulp van de site www.screencast-o-matic.com kun je het scherm van je computer opnemen waar je bijvoorbeeld een Powerpoint laat zien. Als je meer wil bewerken kun je de site www.camtasia.com gebruiken, deze is ingewikkelder door de eindeloze mogelijkheden.

Flippen is een totaal andere manier van lesgeven. Een opmerking die naar voren komt was dat juist het uitleggen, de interactie met de leerlingen en reacties van de leerlingen zien het lesgeven zo leuk maakt. Classroomflippen betekent niet dat je geen uitleg meer geeft, maar je doet het op een andere manier.