Nieuws

Corijn Rudrum van Pantarijn Wageningen in top 4 slimste biologieleerlingen van Nederland

Gepubliceerd op
14 juni 2017

Wageningen – Na een strenge voorselectie en een intensieve finaleweek met colleges, practica en toetsen zijn de beste biologieleerlingen van Nederland van dit jaar geselecteerd. Zij zullen eind juli ons land vertegenwoordigen bij de Internationale Biologie Olympiade in het Verenigd Koninkrijk. Marieke Smit uit Barendrecht van de school De Passie te Rotterdam won de finale. Zij wordt vergezeld door de rest van de top 4: Niels Appelman (Tabor College, Hoorn), Lieke ten Have (Hondsrug College, Emmen) en Corijn Rudrum (Pantarijn, Wageningen).

Afgelopen week vond de finaleweek plaats, maar de Nederlandse Biologie Olympiade ging al in januari van dit jaar van start met een voorronde waar meer dan 11.000 leerlingen aan meededen. De 100 leerlingen die daar het beste op scoorden werden uitgenodigd op de Universiteit Utrecht, waar ze een trainingsdag volgden. Deze kersverse kennis werd daarna getoetst. Hieruit volgde een groep van 20 topleerlingen die de afgelopen week zijn ontvangen op Wageningen University. Daar werden ze door een groep van universitair docenten en andere experts blootgesteld aan colleges, practica en toetsen. Genetica, ecologische modellen en microbiologie zijn slechts enkele van de diverse onderwerpen die werden behandeld.

De verscheidenheid aan onderwerpen is belangrijk, want dit biedt een uitstekende voorbereiding voor de Internationale Biologie Olympiade. Op 22 juli vertrekt het team naar de University of Warwick, Verenigd Koninkrijk om het op te nemen tegen de beste leerlingen van 69 andere landen. Nederland heeft internationaal de afgelopen jaren goede zaken gedaan: er werden bronzen en zilveren medailles gewonnen en twee jaar geleden ook een gouden.

“De leerlingen hebben de afgelopen week ontzettend hard gewerkt”, aldus Roel Baars, één van de organisatoren. “Zelfs nadat het dagprogramma was afgelopen werd er nog gestudeerd. Zo’n finaleweek levert ook altijd een hoop nieuwe vriendschappen op. We hopen dat we deze week genoeg zaadjes van kennis hebben geplant om dit jaar weer mooie internationale resultaten te behalen.” Naast Roel Baars zullen de leerlingen op de internationale eindronde begeleid worden door Marije ter Wal, Ange Taminiau en Leonie Cazemier. De Biologie Olympiade voor de bovenbouw wordt ondersteund door Wageningen University, Universiteit Utrecht, Food Valley netwerk VO-HO, NIOO-KNAW, SLO en Cito, en wordt gesponsord door het ministerie van OCW, Rijk Zwaan, Nibi, NVON, ASML, Texas Instruments, Biologie voor Jou, 10voorBiologie, Wetenschap in Beeld, Breukhoven en Noordhoff Uitgevers.