Onderwijstype

Biobased Chemistry & Technology

Hergebruik van producten en het terugwinnen van grondstoffen is van groot belang voor onszelf en de planeet waarop we leven. Circulair en biobased economy zijn dan ook belangrijke thema's voor Wageningen University & Research. Biobased Chemistry & Technologie valt hier ook onder. Deze masterclass licht een tipje van de sluier op over hoe de cutting edge kennis over Biobased Chemistry & Technologie omgezet kan worden in leuk lesmateriaal voor de middelbare school.

Organisator Wageningen University & research
Datum

do 7 juni 2018 15:00 tot 18:00

Locatie Wageningen Campus

Inschrijfformulier

Onze eerste spreker is Prof. dr. Harry Bitter. Harry is als hoogleraar Biobased Chemistry & Technologie verbonden aan Wageningen University & Research en geeft u een introductie op Biobased Economy. Een week voor de nascholing ontvangt u een artikel van ons, zodat u zich alvast in kunt lezen op dit onderwerp.

Na de pauze vertelt Niek Bijkerk, docent Scheikunde op het Marnix College Ede, u meer over het Docentontwikkelteam Scheikunde waar hij coach van is. Aansluitend laat Niek u in de opstelling van een Docentontwikkelteam zien hoe u de introductie op Biobased Economy op kunt buigen naar lesmateriaal, lesmaterialen en vragen voor uw leerlingen.

Programma

14.30 Inloop met koffie en thee
15.00 Korte introductie door Food Valley Netwerk VO-HO
15.15 Inleiding Biobased Economy door Harry Bitter
16.15 Korte pauze
16.30 Lesmateriaal ontwikkelen binnen een DOT door Niek Bijkerk
17.30 Nabespreken practicum
18.00 Einde nascholing

Docentontwikkelteam Scheikunde

Binnen een Docentontwikkelteam vertaalt een team docenten samen nieuwe wetenschappelijke kennis van binnen de universiteit naar interessant lesmateriaal dat direct bruikbaar is in de klas. Zo is er tijdens het Docentontwikkelteam Scheikunde de lesmodule Plastic zonder Olie ontwikkeld. De lesmodule gaat in op hoe plastics uit biomassa een positieve bijdrage aan duurzame materialen kunnen leveren.

In aansluiting op het DOT zijn de docenten samen met een aantal andere scheikundedocenten op bezoek geweest bij Corbion. Corbion is een producent van melkzuur (LA) en furaandicarbonzuur (FDCA) uit fermenteerbare suikers, grondstoffen voor bioplastics zoals PLA en PEF.

Voor deelname aan deze masterclass is het niet noodzakelijk dat u deelgenomen hebt aan de excursie naar Corbion.

Kosten en inschrijven

De kosten voor deelname aan de masterclass zijn €150,-. U ontvangt een factuur na deelname aan de masterclass. Studenten Educatie kunnen kosteloos deelnemen.

Inschrijfformulier